Tájékoztató az orvosi rendelések módjáról, az idősek klubjának bezárásáról, és az NKM által meghirdetett áramszünetekről
Írta: mezo - Dátum: 2020. március 19. 08:00
Tisztelt Kerekegyházi Polgárok! Az orvosokkal, és egyéb szervezetekkel történő egyeztetést követően az alábbiakról tájékoztatom Önöket. Kérem, olvassák végig!

Felnőtt orvosi ellátás: A koronavírus járvány megfékezése napról napra újabb stratégiákat és alkalmazkodást igényel mindenkitől. A legfontosabb, amit tehetünk egymásért, hogy óvjuk a környezetünkben élőket, legfőképp az időseket. Tegyünk meg mindent, hogy a vírus terjedését mielőbb megfékezzük, megelőzve ezzel a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági következményeket!
 

Teljes hír
Tisztelt Kerekegyházi Polgárok! Az orvosokkal, és egyéb szervezetekkel történő egyeztetést követően az alábbiakról tájékoztatom Önöket. Kérem, olvassák végig!

Felnőtt orvosi ellátás: A koronavírus járvány megfékezése napról napra újabb stratégiákat és alkalmazkodást igényel mindenkitől. A legfontosabb, amit tehetünk egymásért, hogy óvjuk a környezetünkben élőket, legfőképp az időseket. Tegyünk meg mindent, hogy a vírus terjedését mielőbb megfékezzük, megelőzve ezzel a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági következményeket!

A legfontosabb teendőink: Ne érintkezzünk fizikailag egymással, 2 m távolságot tartsunk személyes kapcsolattartás során, mossunk minél gyakrabban kezet és végezzünk minél sűrűbben gyakran használt tárgyainkon (kilincsek, mobiltelefonok, számítógép billentyűzete, egér…) felületi fertőtlenítést.
Kérjük, figyelmesen olvassák el a további járványtani egészségügyi ellátással kapcsolatos információkat:

Tekintettel arra, hogy a járvány az egyedi fertőzések után már a közösségi terjedés fázisába lépett, így az egészségügyi kormányzat a járványügyi szervek javaslatára a következő intézkedéseket hozta: 65 évnél idősebb orvosok, szakdolgozók nem érintkezhetnek betegekkel, „home office” típusú, vagyis otthonukból történő távkonzultációval vehetnek csak részt a gyógyításban.
Ennek megfelelően Kerekegyházán az ÚJABB KÖZLEMÉNY KÖZZÉTÉTELÉIG az ellátás a következő módon szerveződik:

Felnőtt háziorvosi ellátás:
A másik két praxis betegei saját, ill. helyettesítő háziorvosukat, vagy rendelőjüket hívják fel.
Dr. Benkő Margit telefonos elérhetősége: 06-76/371-340
Dr. Vitányi Györgyi telefonos elérhetősége: 06-76/371-234
Dr. Benkő Margit esetében dr.benko@kereknet.hu
Dr. Vitányi Györgyi praxisába tartozók a medavitkft@gmail.com e-mail címre küldhetik receptírási igényeiket.

Gyermekorvosi ellátásra vonatkozó rendelkezések:
Fogorvosi ellátás:
Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt csak sürgősségi ellátás végezhető az állami fogászati alapellátásban. Dr. Angyal Anikó rendelése szünetel, sürgős esetekben ügyel Dr. Hidvégi Zsolt kereshető az alábbi rendelési időben:
Hétfő: 8.00-12.00 és 15.00-19.30
Kedd: 8.00-12.00 (iskolafogászat) és 15.00-19.30
Szerda: 8.00-12.30
Csütörtök: nincs rendelés
Péntek: 8.00-12.00 és 15.00-19.30
 
Vérvétel, kislabor:
A rendelés során szűrővizsgálatokat és előjegyzésre történő érkezést nem tudunk biztosítani. A KEREKEGYHÁZI LABORATÓRIUMBAN CSAK SÜRGŐS VIZSGÁLATOK TÖRTÉNNEK – de az továbbra is mindennap nyitva van.
Kérjük, mellőzzék az eredmények elvitelét, azt az orvosok elektronikusan megkapják. Tel.: (06-76/371-225; 06-70/332-3544)
 
Rendelési időn kívüli, sürgősségi ellátás:
Rendelési időn kívül, sürgős ellátási igény esetén javasoljuk, hogy először hívják fel az ügyeleti telefonszámot (felnőtt: 06-76/516-984, gyerek: 06-76/516-904), ahol a diszpécser vagy mentőt küld, vagy kéri, hogy keressék fel az ügyeleti ellátást Kecskeméten.

Általános kérések:
VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKET KÉRJÜK, NE HOZZON BE, telefonáljon, mi megnézzük az EESZT-ben és megbeszéljük a szükséges teendőket.
JOGOSÍTVÁNY, KÖZGYÓGYELLÁTÁSI IGAZOLVÁNY, SZAKORVOSI JAVASLAT - amennyiben a járvány időtartama alatt jár le - ettől függetlenül továbbra is érvényben marad, a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig. NEM KELL A JÁRVÁNY IDEJE ALATT MEGÚJÍTTATNI!
A szokásos TÁPPÉNZES FELÜLVIZSGÁLATOK ELMARADNAK. A járvány ideje alatt a táppénzes papírt nem kell kéthetente a munkahely felé leadni! Amennyiben ehhez a munkahely mégis ragaszkodik, a munkáltató telefonon megkeresi a háziorvost és megbeszéljük a továbbiakat!
A táppénzigény megbeszélése javasoljuk, hogy telefonon történjen. Táppénzre csak egészségileg, vagy járványtanilag indokolt esetben tudunk bárkit felvenni, az érvényes jogszabályba foglaltak alapján a munkáltatói okból történő „otthonmaradás” nem jelent táppénzre jogosító indokot!
A rendelőben történő ellátást csak a NEM LÉGÚTI tünetekkel érkező és olyan kórállapotok ellátására korlátozzuk, melyek azonnali ellátásának, vagy megkülönböztetésének elmaradása tartós egészségkárosodást okozna, vagy közvetlen, vagy közvetve életveszélyes állapot kialakulásához vezetne.
Légúti tünetek és láz esetén az ellátás csak telefonon keresztül történik, a következő algoritmus alapján:
A SZAKRENDELÉSEK CSAK NAGYON INDOKOLT ESETEKBEN VEHETŐK IGÉNYBE és csökkentett létszámban látnak el betegeket, a csoportos megjelenés és ezáltal a közösségi terjedés elkerülése céljából.
Ha mégis rendelésre jönnek és odakint jó idő van, kérjük a rendelő előtt várakozzanak, mert így jelentősen csökken a légáramlás miatt a fertőzésveszély. Ilyen esetben az ELLÁTÁS SORRENDJE NEM SORSZÁM ALAPJÁN TÖRTÉNIK, hanem az orvos tájékozódó kérdései alapján kialakított egyéni mérlegelése alapján.

Idősek klubja:
A COVID-19 megbetegedés elsősorban az idős és/vagy egyéb betegségben szenvedőket érinti, ezért a nappali ellátások (a hajléktalanok nappali intézményének kivételével) is bezárásra kerültek. A Humán Szolgáltató Központnál a nappali ellátás, idősek klubja 2020. március 19-től bezárásra kerül.
 
Védőnői szolgálat:
A védőnők védelme érdekében törekedni kell a védőnői-gondozott találkozások számának minimalizálására és a távkonzultáció (telefon: 06-76/545-057, e-mail: vedonok@kereknet.hu ) előtérbe helyezésére.
 
Foglalkoztatás-egészségügy:
A feladatot ellátó Csányi János doktor úr március 19-én csütörtökön még a szokásos időben rendel. Ezt követően csak előzetes telefonos (06-30/239-3438) egyeztetés után, sürgős, azonnali felvétel esetben jár el.
 
Az összes egészségügyi ellátórendszerre vonatkozó rendelkezés, hogy a tanácsadóban, rendelőben, laboratóriumban egyszerre, egy időben csak egy gondozott, beteg és/vagy egy hozzátartozó legyen jelen. Gyógyszertárba is csak annyi ember menjen be, ahány gyógyszerátadó ablak nyitva van. Kérjük, a bejárat előtt, 2 méteres távolságot tartva várakozzanak türelemmel a sorukra.
Az egészségügyi ellátórendszerhez tartozó helyiségek folyamatos fertőtlenítését biztosítjuk. A helyi egészségügyet érintő további információszerzés érdekében kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a Kerekegyházi Háziorvosi Közösség facebook csoportjot is.
A változások, intézkedések mindannyiunkat érintik, de összefogással, bizalommal közösen képesek leszünk úrrá lenni a nehézségeken. Az orvosok, egészségügyi dolgozók nevében köszönöm megértésüket, és kérem továbbra is segítségüket, felelős együttműködésüket!

Áramszünet:
Az NKM által tervezett áramszünetekkel kapcsolatban az alábbiakat kértem a szolgáltatótól: A tervezett kerekegyházi áramszünetekkel kapcsolatos egyeztetéseink eredményeként azokat kizárólag az alábbiak szerint vesszük tudomásul:
1. Az összes márciusra tervezett Kerekegyházát érintő áramszünetet törölnek, és minden érintettet értesítenek.
2. Az áprilisi áramszünetek kizárólag a lakossági hálózat elodázhatatlan és üzembiztonságosabbá tétele érdekében történnek, és kizárólag az önök által küldött, alábbi táblázatban megadott 5 időpontot és érintett ügyfélszámot érintik. Továbbá erről is teljes körű lakossági tájékoztatást, értesítést adnak, beleértve azt is, hogy a munkálatok szükségesek és elodázhatatlanok!
A szolgáltató a mai napon az alábbi választ adta:
 
„Tisztelt Polgármester Úr!
 
Kérésére a következők választ tudjuk adni:
1. MINDEN márciusra meghirdetett áramszünetet töröltünk.
2. Az áprilisi tervezett munkákkal kapcsolatban – az azonos színnel jelöltek esetében láthatóan vannak olyan érintett ügyfeleink akik, 2 alkalommal érintettek lehetnek.
02.ápr Van átfedés 6
03.ápr Van átfedés 152
09.ápr Van átfedés 77
16.ápr 280
17.ápr Van átfedés 137
 
Ezeket a munkákat szeretnénk és tervezzük is, a mai infók alapján elvégezni.
Üdvözlettel:
ORMÓDI Béla
önkormányzati kapcsolattartó
Önkormányzati Kapcsolatok Osztály
Hálózati szolgáltatások igazgatóság
Infrastruktúra vezérigazgató helyettesség”
Az NKM azt nyilatkozta, hogy az áprilisi munkálatok a hálózat érdemi fejlesztését, a későbbi nagyobb baj megelőzését jelentik. Ennek reményében kérem az Önök türelmét, és megértését.
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk különösen idős szeretteinkre!

Dr. Kelemen Márk
polgármester