LEADER Helyi fejlesztések támogatása - Akkumulátoros quad beszerzése
rta: szilhazim - Dtum: 2023.10.25. 14:00
A Vidékfejlesztési Program (VP6-19.2.1-44-9-21) keretén belül, a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület-Helyi fejlesztések támogatása projekt keretében a Kerekegyházi Polgárőr Egyesület 1 605 489 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Teljes hr
A Vidékfejlesztési Program (VP6-19.2.1-44-9-21) keretén belül, a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület-Helyi fejlesztések támogatása projekt keretében a Kerekegyházi Polgárőr Egyesület 1 605 489 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A támogatásból az egyesület egy Hecht 59399 Army típusú elektromos quadot szerzett be a következő műszaki adatokkal: motor 2200W elektromos meghajtás, akkumulátor 72V/52Ah, elől tárcsafék, hátul dobfék, max. sebesség: 45 km/óra, töltési idő: 8-15 óra, hossz: 184 cm, szélesség: 116 cm, magasság: 110 cm.
Az egyesület folyamatosan tevékenykedett az elmúlt évek során Kerekegyháza belterületén és külterületén egyaránt, hiszen nagyon fontos a tanyavilágban élők személy és vagyonvédelme is. Több esetben vettek részt eltűnt személyek felkutatásában, jelzést adtak, segítséget nyújtottak, balesetek helyszínének biztosításában vállaltak szerepet. Számos alkalommal értek tetten bűnelkövetőket. Az egyesület a rendőrséggel közös rendőri járőrszolgálatot szervez, különösen odafigyel a betakarítási időszakban a mezőgazdasági termékek és az ültetvények védelmére, téli fűtési időszakban pedig az erdők védelmére. A szolgálatok ellátása napi rendszerességgel történik. A településen élők – különös figyelemmel az egyedül élő, idős emberek - segítése: napi járőrszolgálattal, 0-24 órában elérhető telefonszámmal, segítségnyújtással, más hatóságokkal való együttműködéssel (rendőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat) kerül ellátásra.
A quad beszerzésével a polgárőrség járőrözésre szolgáló járműparkja tovább növekedett. Ez különösen fontos mivel a település nagyszámú külterületi lakossággal rendelkezik, a közbiztonság javítása, a prevenció, az esetleges elkövetők elfogása érdekében a járőrszolgálatok csak gépjárművel láthatóak el. Így a pályázat keretében beszerzett gépjárművel sokkal hatékonyabban tudja az egyesület végezni a munkáját. A külterületi utak esetében az elektromos meghajtású, terepjáró quad nagy előnyt nyújt az egyéb járművekkel szemben.
A fejlesztés következtében a polgárőrség tevékenységének hatékonysága tovább nő, a város, és a polgárőrség számára növekedést, fejlődést jelent. A közbiztonság növelése javítja az emberek szubjektív biztonságérzetét, ami a település jóhírét növeli, javul a helyi identitás érzése, a biztonságos közösséghez tartozás, így egyre többen akarnak a biztonságos településen élni, ezzel együtt csökken a településről az elvándorlás. A rendőrséggel együtt végrehajtott járőrtevékenység az önkormányzati kötelező feladatellátást is javítja, miszerint a közreműködést a település közbiztonságának biztosításában. Mivel folyamatos rendőri jelenlét nincs településen, kiemelkedően fontos feladat a lakossági járőrszolgálatok szervezése, a tetten ért bűnelkövetők feltartóztatása, és a rendőri szervek felé történő azonnali jelzése. Önkormányzati rendezvények és sportrendezvények biztosításában is folyamatosan részt vesznek. A polgárőrség felszereltsége tovább bővült az új eszközzel, mely nagymértékben segíti nem csak a polgárőrség, hanem akár a rendőrség munkáját is. A beszerzésre került elektromos quad környezetbarát, elektromos meghajtás miatt, károsanyag kibocsátása nincs, halkabb üzemelés, így könnyebb végrehajtani rejtett megfigyeléseket.

Kerekegyháza, 2023.09.30.

Dr. Kelemen Márk
elnök