Figyelem! Parlagfű!
Írta: mezo - Dátum: 2017. június 15. 09:00
A PARLAGFŰ ÁRTALMAIRÓL
 
Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE. Ezek közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ. E növény pollenjeit a légáramlás a város egész területén szétszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárt virágporszemet is képes termelni.
Az allergiás tünetek a parlagfű virágzási időszakában – júliustól októberig – jelentkeznek a betegeknél. Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.
 

Teljes hír
 
A PARLAGFŰ ÁRTALMAIRÓL
 
Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE. Ezek közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ. E növény pollenjeit a légáramlás a város egész területén szétszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárt virágporszemet is képes termelni.
Az allergiás tünetek a parlagfű virágzási időszakában – júliustól októberig – jelentkeznek a betegeknél. Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.
 
Tünetek:
– erős orrfolyás,
– tüsszögés,
– orr-, szem-, garat-, fülviszketés,
– könnyezés,
– rohamokban jelentkező nehézlégzés.
Ezek a tünetek azontúl, hogy igen kellemetlenek és rendkívül rossz közérzetet okoznak a munkavégzésben is zavarják a beteget.
 
A BETEG HOVÁ FORDULJON?
 
A tünetek jelentkezése esetén gyógykezelés céljából forduljon orvoshoz! Attól függően, hogy melyik tünetegyüttes van előtérben, az orr-, fül-, gégészeti vagy tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges. A legfontosabb feladat a MEGELŐZÉS, mivel jelenleg olyan gyógyszer nincs, amely ezt a betegséget gyógyítaná, illetve véglegesen megszüntetné.
A betegség megelőzhető az allergiát okozó tényező megszüntetésével, a parlagfű irtásával.
 
HOL TALÁLHATÓ A PARLAGFŰ?
 
Bárhol, de elsősorban a legmostohább körülmények között lévő talajon, a beépítetlen, elhanyagolt építési területeken, a gondozatlan parkokban és egyéb gyepes területeken, a közművek és utak mentén, zártkertek parlagon hagyott részein és az elhanyagolt, nem művelt mezőgazdasági területeken.
 
IRTÁSA, VISSZASZORÍTÁSA HOGYAN TÖRTÉNJEN?
 
A parlagfüvet virágzás – július közepe – előtt, az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani. A parkokban és egyéb területen a gyep jó kondícióban tartása - trágyázás, öntözés, kaszálás - nehezíti e veszélyes gyomnövény elszaporodását.
A parlagfű KÖTELEZŐ irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény,  és helyi rendelet mondja ki.
 
Ezúton kérjük a város lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével irtsa és állítsa meg a parlagfű terjedését!

FELHÍVÁS
PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE
 
Kerekegyháza Város Önkormányzata a parlagfű irtása, visszaszorítása érdekében az alábbi akciókat szervezi:
 
I. IRTSA A PARLAGFÜVET SAJÁT KÖRNYEZETÉBEN, INGATLANÁN!
 
A parlagfű KÖTELEZŐ irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a parlagfű elterjedésének visszaszorításáról szóló 5/1997. (III. 25.) sz. helyi rendelet mondja ki. A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztóit a törvény szerint 15 ezer Ft-tól 15 millió Ft-ig terjedő növényvédelmi  bírság megfizetésével sújthatja a hatóság! A bírság ismételten is kiszabható!
Figyelem! A már virágzó parlagfűvel való érintkezés veszélyes, allergiás megbetegedést okozhat! A parlagfüvet virágzás előtt – július közepe – az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani.
A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében – elsősorban mezőgazdasági területen – a Kecskeméti Járási hivatal Járási Állat-egészségügyi, és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala (6000 Kecskemét, Halasi út 34.; tel: 76/502-450) szakvéleménye az irányadó.
 
II. GYŰJTSE A KIHÚZOTT PARLAGFŰ TÖVEKET ÉS NYERJEN!
 
A kifejlett, de még nem virágzó parlagfű ellen a leghatásosabb védekezés az, amikor a növényt gyökérrel együtt kihúzzuk a földből.
 
A 2017. június 6-től 2017. július 7-ig tartó gyűjtési akciónkban részt vevők a kihúzott, 25-25 darabonként elkülönített parlagfű tövek leadásával vehetnek részt.
 
A kihúzott parlagfű töveket az akció időtartama alatt a Közös Önkormányzati Hivatal udvarában kedden és pénteken 8 és 10 óra között lehet a mezőőrnek leadni.
 
Eredményhirdetés: 2017. július 7-én pénteken 10 órakor Közös Önkormányzati Hivatal hátsó tanácskozó termében.

 

Díjazás: 1. helyezett: 20.000,- Ft
               2. helyezett: 15.000,- Ft      értékű vásárlási utalvány.
               3. helyezett: 10.000,- Ft
 
Az eredményesen szereplő résztvevők között tárgynyeremények kerülnek kiosztásra.
III. TEGYE SZÓVÁ!
Amennyiben saját környezetében a parlagfű megjelenését észleli, kérjük figyelmeztesse a tulajdonost, vagy tájékoztassa hivatalunkat a helyszín meghatározásával az alábbi címek,  telefonszámok valamelyikén:
 
Kerekegyházi Közös Önkormányzati Hivatal Kerekegyháza, Fő u. 47/a.; tel.: 06/76-546-054
Mezőőr: Tóth-Szivák Sándor 06/20-94-93-067